Recomandari de constructie si optimizare URL-uri

By seoconsSEO FAQ

O parte importantă a procesului de optimizare web este reprezentată de optimizarea arhitecturii și navigației unui site. Poate cea mai importantă parte a arhitecturii unui site o reprezintă modul în care roboții motoarelor de căutare și vizitatorii site-ului pot naviga în interiorul site-ului. Navigația se realizează prin intermediul URL-urilor, Meniului și uneori a Breadcrumbs.

Recomandari de construcție și optimizare URL-uri

  1. URL-urile se construiesc pentru oameni, nu pentru motoarele de căutare. Mi se pare destul de ciudat să citesc URL-urile unor bloguri românești. Înțeleg nevoia de a scoate anumite cuvinte de legătură din URL pentru că în teorie optimizează URL-urile, însă uneori chiar n-au nici un sens.
  2. Redirecționarea permanentă 301 a URL-urilor vechi către URL-urile noi este obligatorie, nu opțională, astfel încât orice schimbare adusă arhitecturii site-ului să nu returneze o pagina de eroare 404.
  3. URL-urile trebuie să permită navigarea la categoria din care fac parte prin stergerea titlului din browser.
  4. Construcția URL-urilor trebuie să fie clară, lizibilă și cât mai scurtă, de preferat fără includerea tuturor categoriilor (se recomandă un maxim de 100 de caractere).
  5. Pentru a evita URL-urile lungi, se recomandă o diferențiere între slugs și eticheta categoriei. Astfel, în browser va apărea un slug de tipul “smartphones”, în loc de “recenzii smartphones.”
  6. În construcția URL-urilor se recomandă scoaterea diacriticelor, astfel încat caracterele să fie lizibile în momentul distribuției pe rețelele sociale.
  7. Gestionarea URL-urilor dintr-un site se realizează mai ușor prin sortări și filtre: [sort=alpha&dir=desc].
  8. URL-urile se construiesc cu “/” în loc de  “_”. URL-urile nu trebuie să conțină caractere “exotice” (s?%20-%20).
  9. Nu există o formulă unică pentru construcția URL-urilor, însă există câteva formule recomandate: DN+CAT+ART, DN+M/Y+ART, DN+ART, unde DN=nume de domeniu, CAT=categorie, ART=articol, M/Y=lună și an.
  10. În construcția unui site, se recomandă alcătuirea unei liste “neagre” a URL-urilor pe care nu le dorești accesate de utilizatori, respectiv o listă de URL-uri care să nu apară în rezultatele motoarelor de căutare. Se elimină ușor din crawlarea site-ului prin fișierul Robots.txt. (cgi-bin, admin, register, login, etc).